Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maru 123
    RS
    • 2008
    • 4660

Deco, jak sama nazwa wskazuje do czerwonych i jego pochodnych :wink:
    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Deco
      Rider
      • 2008
      • 612

Zamieszczone przez Maru 123
      Deco, jak sama nazwa wskazuje do czerwonych i jego pochodnych :wink:
      Widziałęm czarny samochodzik pociągnięty tym woskiem stąd moje pytanie.

Czyli do mojego ew. nada się zwykły biały NATTY'S?

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

No i kolejne przygotowania do wiosny poczynione: Zamówiony Swisswax Autobahn do felg, oraz pędzelek wheel brush doczyszczenia felg
        Czarny Elegance

Komentarz

• tdi122
          Ambiente
          • 2009
          • 127

Deco, Red to edycja limitowana z tego coś dowiedziałem to taki ulepszony Blue :wink: pisałem do dystrybutora na Polskę i dowiedziałem się że można stosować na każdym lakierze. Najlepszy efekt daje na ciemnych.
          Zamieszczone przez Deco
          Czyli do mojego ew. nada się zwykły biały NATTY'S?
          pewnie tak :wink:
          Napisz na ten adres [email protected] te człowiek wyjaśni Ci co i jak

Big, no to gratuluję

Komentarz

• Jac_ek
            RS
            • 2009
            • 1733

czy ktoś używa "aktywnej piany" (czy jak to sie nazywa)? jak jest to skuteczne? co potrzeba (o ile potrzeba) dokupić do myjki ciśnieniowej?

niekoniecznie musi być tak jak na filmie - ale jak by bylo podobnie to może być ;-)
            [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nq6t8w-v-kU[/youtube]
            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Jarek_wawa
              Rider
              • 2009
              • 283

Ja używam aktywnej piany. Trzeba kupić dobra pianę i pianownicę. Generalnie takimi myjkami "marketowymi" nie osiągnie się takiego efektu - potrzeba większego ciśnienia i regulacji ilości piana/woda.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Jac_ek, aktywnych pian są dziesiątki zalezy o jakich pianach mówimy. Na pewno musi byc to piana o neutralnym ph tak aby wraz z brudem nie spłukiwała wosku.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Jac_ek
                  RS
                  • 2009
                  • 1733

Zamieszczone przez Jarek_wawa
                  Ja używam aktywnej piany. Trzeba kupić dobra pianę i pianownicę. Generalnie takimi myjkami "marketowymi" nie osiągnie się takiego efektu - potrzeba większego ciśnienia i regulacji ilości piana/woda.
                  ja mam Karchera k7.91 ma dwa pojemniki na chemie - i do tej pory tak też nakładałem szampon, najpierw ogień z myjki i "płukanie" samochodu i moczenie, później ciśnienie minimum (wtedy pobiera z pojemnika chemie) i rozpylanie szamponu, później rękawica, i na koniec znów max ciśnienie i płukanie.

Taką pianownicę karchera widziałem ostatnio w sklepie za jakieś 60 zł

ale nie wiem ile to warte? no i co do środka wlać - bo raczej nie szampon?

Komentarz

• Jarek_wawa
                    Rider
                    • 2009
                    • 283

Wygląda na porządny sprzęt.
                    Dokup pianownice i aktywną pianę. Jak chcesz taką co zmywa wszystko co spotka na swojej drodze to może być oryginalna Karchera. Jak do mycia nawoskowanego samochodu to tylko z neutralnym PH, Nielsen chyba coś ma i Megs.

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

Dzięki Jarek_wawa, na początek kupię tą karchera - szczególnie po zimie warto chyba dokładnie umyć samochód - łącznie z podwoziem z tego wielkiego G.... ;-)...

później przetestuje ten twój szampon z woskiem i zobaczymy ;-). Generalnie lubię czyste samochody ale na szczęście mam lepsze zajęcia niż pucowanie samochodu i na kilkugodzinną zabawę w myjnie po prostu nie mam czasu - potrzebuję w miarę dobrych i szybkich narzędzi. taka piana wydaje się (pewnie jeśli się regularnie myje) skuteczna...

ps. a myjką pod ciśnieniem nie zmyje się wosku z samochodu?

Komentarz

• tdi122
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 127

Jac_ek, ja pianownica to taka http://www.allegro.pl/item927819475_...20_k_6_k7.html
                        ta mała jest beznadziejna :wink:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• GRUBEER
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 936
                          • Volkswagen

Zamieszczone przez Big
                          Jac_ek, aktywnych pian są dziesiątki zalezy o jakich pianach mówimy. Na pewno musi byc to piana o neutralnym ph tak aby wraz z brudem nie spłukiwała wosku.
                          Nie ma takich pian tak jak i szamponów z neutralnym ph (chłyt matertindowy) przypominam test z kosmetyki aut... wszystkie neutralne ph nie wyszły tak neutralnie :cry:
                          Pianownica karchera o której napisał Jac_ek, według użytkowników na KA nie jest rewelacyjna, lepiej dołożyć kaski i kupić coś takiego http://www.cleanyourcar.co.uk/washin.../prod_371.html lub z karchera ten model http://www.skleptechniczny.pl/PIANOW...291_p942.html#
                          Z piana jest tak im więcej piany w zasobniku tym gęstsza i mocniejsza w działaniu niestety...
                          Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                          Gejsza 6

Komentarz

• Maru 123
                            RS
                            • 2008
                            • 4660

a czy ktoś się orientuję czy któraś z tych 2 pianownic bedzie pasować do takiej myjki http://www.megamajster.pl/myjka-wyso...-pw-1400-k.php
                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• GRUBEER
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 936
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez Jarek_wawa
                              Nielsen chyba coś ma
                              tak mamy w ofercie piane z ulepszona formułą gdyż o poprzedniej były informacje ze na Polski rynek za słaba .... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                              Gejsza 6

Komentarz

• tdi122
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 127

Maru 123, zobacz w castoramie tam było pełno tego z różnymi końcówkami :wink:

Komentarz

• GRUBEER
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 936
                                  • Volkswagen

Marku, musisz poszukać adapterów na pewno coś się znajdzie bo na CYC sa adaptery Bosch, kranzle

tu są adaptery ale nie widzę do twojej myjki http://www.cleanyourcar.co.uk/washin.../prod_371.html
                                  Gejsza 6

Komentarz

• tdi122
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 127

http://www.allegro.pl/item942535056_...ych_myjek.html

Komentarz

• Maru 123
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4660

tdi122, dzięki
                                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• GRUBEER
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 936
                                        • Volkswagen

tdi122, szybki jesteś :P a tutaj coś z Polskiego sklepu podobno Rolls-Royce wśród pianownic :twisted: http://www.sklep.car-spa.pl/pl/produ...-poj-95ml.html
                                        Gejsza 6

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez GRUBEER
                                          tak mamy w ofercie piane z ulepszona formułą gdyż o poprzedniej były informacje ze na Polski rynek za słaba ....
                                          Kuba tylko czy po umyciu taka ulepszoną pianą auta które 2 tygodnie wczęsniej byo woskowane cos z tego wosku jeszcze na nadwoziu pozostanie ??
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• Jarek_wawa
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 283

Mam tą samą myjkę co Maru 123, i widzę że porządna pianownica to prawie połowa ceny myjki

Komentarz

• Andrzej Z.
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 710
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Big
                                              Zamieszczone przez GRUBEER
                                              tak mamy w ofercie piane z ulepszona formułą gdyż o poprzedniej były informacje ze na Polski rynek za słaba ....
                                              Kuba tylko czy po umyciu taka ulepszoną pianą auta które 2 tygodnie wczęsniej byo woskowane cos z tego wosku jeszcze na nadwoziu pozostanie ??
                                              Hmmmm,a po co na auto 2 tygodnie wczesniej woskowane stosowac aktywna piane ??
                                              Przynajmniej ja aktywna piane stosuje jak juz wiem ze z wosku na aucie nie wiele co zostalo i auto jest bardzo usyfione,a jezeli jest dosc swiezy wosk to i brud tak nie przywiera,wiec aktywna piana wydaje mi sie zbedna...ale to moje skromne zdanie laika
                                              CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                              Perfect Service by DobryGrześWawa
                                              ET-14,352

Komentarz

• GRUBEER
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 936
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Big
                                                Maćku tak bo wosk na pewno jest bardzo trwały (jeśli jest nakładany tak jak powinien czyli na dobrze przygotowany lakier), Piana ma to do siebie ze jest mocno czyszcząca ale na pewno po jednym myciu nie ściągnie wosku z lakieru ale po 3/4 na pewno będą znikome jego ilości lub wcale dlatego moim zdaniem do mycia auta "na co dzień" nie powinno się używać piany, a raczej szamponów z tym bardzo niskim ph (neutralnym)
                                                Gejsza 6

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Zamieszczone przez Andrzej Z.
                                                  Hmmmm,a po co na auto 2 tygodnie wczesniej woskowane stosowac aktywna piane ??
                                                  Po to żeby go umyć Przecież to że nałożysz wosk nie oznacza ze auto się nie brudzi.

[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 12:34 ]
                                                  GRUBEER, no tak. ale jak sami wiemy auto myje sie z reguły raz na tydzień, a pełny proces przeprowadza zreguły raz na miesiąc. więc tak własciwie po 3 tygodniach na aucie nie ma już wosku 8)
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

• GRUBEER
                                                    Elegance
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 936
                                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez Big
                                                    [ Dodano: Sro 03 Mar, 10 12:34 ]
                                                    GRUBEER, no tak. ale jak sami wiemy auto myje sie z reguły raz na tydzień, a pełny proces przeprowadza zreguły raz na miesiąc. więc tak własciwie po 3 tygodniach na aucie nie ma już wosku
                                                    hmmm jeśli myjesz auto sam w domu dobrym szamponem po 3 tygodniach będziesz jeszcze miał wosk na samochodzie.... nie mowie tu o co tygodniowym myciu piana i to w silnym roztworze (a ten jak by nie było ustalasz sobie sam, tak jak czas jego reakcji na samochodzie ) tak jak napisałem wcześniej po 3 myciach co tygodniowych mocna pianą zejdzie dużo wosku..... dlatego wymyślili piane (myjnie bez dotykowe liczy się czas) żeby szybko i drastycznie oczyścić lakier a szampony żeby się bawić co tydzień i miziać nasze "dziwki" mokrą gąbką z pianka od dobrego szamponiku :twisted:

Maćku zobacz ze na wszystkich zdjęciach jak ktoś robi pełne Spa myje piana (i moim skromnym zdaniem Lajkonika właśnie po to żeby usunąć zabrudzenia ale tez wosk, czy jego resztki ) ale później raczej stosują szampony z (neutralnym) ph
                                                    Gejsza 6

Komentarz

Pracuję...